marți, 3 septembrie 2013

Sunt depresiv dar ma tratez!


Psihoterapia depresiei

Starea de depresie poate fi resimţită ca reacție la pierdere, diferite evenimente neplăcute, interpretarea evenimentelor într-un mod trist, sau o stimă de sine scăzută. Totuşi depresia este ceva mai mult decât tristețea. Depresia poate avea intensitate diferită în funcţie de fazele în care se regăseşte până la fază clinică.
Statisticile arătă că 5% din populaţia globului suferă de depresie majoră. Și, în general sunt mai multe femei ce sunt diagnosticate cu depresie decât bărbati, insa vestea buna este ca depresia se poate trata!
Depresia duce la lipsa propriei valori şi la inadecvare normală şi chiar durere. În depresie, gândurile negative sunt parte din „meniul zilnic” cu care depresivul este obişnuit şi începe să se simtă confortabil cu această obişnuinţă. O dată cu această stare creată, o serie de tulburări survin dereglând şi rearanjând viaţa de zi cu zi a depresivului. Acesta trece de la angoasă la îngrijorare, la teamă de viitor, la expectanțe negative, somatizarea gândurilor prin durere, consum de energie, oboseală cronică a trupului şi a minţii, ajungând apoi la starea de insomnie care devine cumularea tumultului de stări mai sus menţionate.
Pentru a depista cauzele depresiei şi eventual să facem schimbări în acest sens, este necesar să umarim îndeaproape mediile care ar putea influenţa depresivul pentru care persistă în starea lui.

Factorii psiho-sociali

1. Factori subconstienţi
După Freud, problemele apărute în fază orală a dezvoltării, lipsa sprijinului matern împiedica dezvoltarea afectivă normală. Pierderile precoce neprelucrate, nerezolvate îngreunează prelucrarea pierderilor ulterioare. La adult, depresia debutează în momentul în care acesta este confruntat cu o pierdere reală, ameninţătoare.

2. Factori cognitivi
Triada cognitivă descrisă de psihiatrii prezintă domeniile în care depresivii manifestă negativism:
a. imagine de sine negativă;
b. interpretare negativă a trăirilor;
c. privire negativă asupra viitorului.


3. Factori comportamentali
Teoria behavioristă a „neajutorarii învăţate” (learned helplessness) este o teorie care asociază depresia cu incapacitatea sau limitarea persoanei în a controla evenimentele, situaţiile.
 
4. Evenimente de viaţa stresante
Evenimentul de viaţa cel mai frecvent asociat cu dezvoltarea ulterioară a depresiei este pierderea. Astfel de evenimente stresante preced primele episoade ale tulburării depresive şi pot cauza modificări neuronale permanente, care predispun persoana la episoadele ulterioare.

Ne vom opri pentru a analiză istoricul familiei. După cum se ştie, depresia nu este ereditară, ci comportamentelor de acest gen, observate regulat în familie, ce pot oglindi cu fineţe comportamentul depresiv.
Pacienţii cu depresie inteleg faptul că de cele mai multe ori boala afectează şi alte persoane, schimbându-le şi acestora stările de dispoziţie şi de multe ori rațiunea pură nu mai poate avea control în a discerne lucrurile aşa cum sunt ele defapt.
Cineva care este deprimat poate deveni dificil și deranjat pentru ceea ce este în jurul sau şi asta poate crea confuzie, teamă şi evitare. Starea de izolare intensifică şi mai mult depresia. În depresie, starea care este cea mai evidenţă pentru cei din jur este evitarea relaţiilor interumane, dar şi capacitatea scăzută de a realiza sarcinile de zi cu zi, scăderea stimei de sine care afectează implicit propriile interese, propriile hobby-uri şi nevoi.
Distanţă dintre prezentul real şi focusarea pe propriile gânduri negative nu face altceva decât să îndepărteze persoana ce suferă de depresie de la adevăratul sau potenţial.
În mediul profesional, depresia creează stări de distanţare faţa de ceilalţi membrii, incapacitatea de lucra în echipa, implicit scăderea productivităţii şi performantei.
Depresivii ajung să nu mai trăiască în prezent ci să îşi trăiască propriile gânduri care alimentează stagnarea în această tulburare. Ritmul lent al autocontrolului îngreunează „traficul” prin propria viaţa şi creează „ambuteiaje” cu posibile boli; boli ce rezultă din intoxicarea propriului organism cu gânduri negre, stări de oboseală prelungite și stări de insomnie.
Un alt simptom tipic depresiei este faptul că afecțiunile depresive și anxioase afectează calitatea atenției, memoriei și a funcțiilor cognitive.
Gandurile legate de incapacitate, idezirabiliate și incongruenta ocupă procesele psihice  la un nivel atât de profund încât captează întreaga atenție a subiectului, punându-l în incapacitatea de a-și desfășura în mod normal activitățile zilnice.
Este foarte greu de dat o definiție exactă a ceea ce numim noi atenție. În literatura de specialitate găsim numeroase definiții ale atenției din care reiese că a fi atent înseamna într-un fel a te închide față de lumea exterioară, spre a te focaliza asupra a ceea ce te interesează.

Atenția este procesul psihic de orientare selectiva, de concentrare a energiei psihonervoase asupra unor obiecte, însusiri sau procese, menite să conducă la sporirea eficienței activitații psihice.
Uitarea este aparent un fenomen total opus memoriei. Un fel de negare a ei. În fond, uitarea este organic integrată memoriei şi îi este consubstanţială. Nu o putem defini decât dacă ne raportăm la memorie, la informaţiile, experienţele şi evenimentele percepute, efectuate, trăite anterior.
Faptul că nu toate cunoştinţele și informaţiile pe care le achiziţionăm sunt păstrate şi reactualizate este foarte răspândit, de aceea şi foarte cunoscut. Este ştiut că multe dintre datele experienţei noastre anterioare se diminuează, se dezagreghează și dispar din mintea noastră. Intervine aşa-numitul fenomen al uitării care de cele mai multe ori a fost interpretat ca fiind reversul păstrării.
Foarte multe persoane afectate de depresie tind să confunde afectarea atenției cu afectarea memoriei, ceea ce afectează în mod negativ și mai profund stima de sine. Îngrijorările și ruminațiile mentale tind să ocupe din ce în ce mai mult procesele psihice, alocându-se o cantitate de atenție din ce în mai mică pentru acțiunile și activitățile curente.
În momentul în care sunt conştientizare repercursiunile care le-a creeat depresia, se ramifică posibilităţile de înţeles. Una din ele este persistarea, contopirea sau complacerea cu această stare în continuare, deoarece schimbarea stării este inconfortabilă sau greu de acceptat; iar cealaltă posibilitate este înţelesul real al stării şi interpretarea într-un mod pozitiv şi folositor al experientei.
Viaţa oferă aceste încercări oamenilor puternici care au capacitatea de a trece prin ele. Provocarea din aceste experienţe este să vezi frumosul şi să înţelegi mesajele care îţi sunt transmise pentru a te dezvolta şi a folosi întregul tău potenţial.
Faptul că îți conştientizezi, recunoşti şi vrei să vindeci de aceste stări care nu îţi fac bine este un pas important spre evoluţia ta.
Psihoterapia este un termen general pentru un proces de tratare a tulburărilor emoționale. Psihoterapeutul te ghidează spre a–ţi putea „privi” mai clar stările de spirit, gândurile, comportamentele şi pentru a găsi propriile tale resurse pentru eliberarea de depresie. Psihoterapeutul se ghidează spre îmbunătățirea stării mentale şi îmbunătăţirea vieţii în sine.